Konstnären Karl Nordlund

Biografiska notiser

Karl Nordlund föddes i Visby på Gotland 1916 men växte upp i Stora Mellösa i Närke och studerade på Karolinska läroverket i Örebro.

Han blev elev hos Isaac Grünewald i Stockholm på 1940-talet. Läs nedan brevet som Isaac Grünewald skrivit.

Strax efter andra världskriget for Karl Nordlund tillsammans med sin norska fru Jorunn och dotter Barbro med tåg och båt genom Europa till Barcelona för vidare färd över Medelhavet till Mallorca för att utöva sitt konstnärskap. Han bosatte sig på sydvästra kusten i fiskebyn Puerto de Andraitx varifrån han målade en kollektion, som ställdes ut på Färg och Form i Stockholm. Utställningen bestod av landskap i finstämda färger i format runt 40 x 50 cm och utställningen såldes omgående slut. Under ett antal år fortsatte Karl Nordlund att måla av det spanska landskapet och liknades av recensenter vid Ivan Agueli och trettonhundratalsbröderna Lorenzetti.

På 1960-talet flyttade Karl Nordlund till Boston i USA, där han bland annat hade en stor enmansutställning i det nybyggda City Hall of Boston. Nu var det det stora formatet som gällde med konstruktiva motiv, "floating objects", där stora föremål synes tyngdlösa i den blå rymden. Han målade också en svit av tavlor med motiv utgående från bilköer och mötande bilar. Även en serie figurmålningar gjordes under denna tid då han avbildade den dåvarande hustrun Maria Klem-Nordlund.

Karl Nordlund återkom till Sverige i mitten av 1970-talet men slutade sin konstnärliga bana i protest mot stölder och ickebetalande kunder. Hans konst finns nästan uteslutande inom familjen. Hans produktion har inte visats för allmänheten. Han dog 9 juni 2003 utanför Örebro och ligger begravd på Stora Mellösa kyrkogård i Närke.


Biografi Fotografier Litteratur Mallorca Recensioner USA Startsida

© Margareta Björndahl * 2006-04-17 * margareta.bjorndahl@comhem.se