Signe Ahlbäck

Från Frälsningsarmén till ÖrebroMissionen

1895 - 1984

Här är berättelsen om Signe Håkansson som föddes i Malmö, slutade skolan för att bli frälsningssoldat, som hamnade i Örebro och blev mamma till mina tre bröder och mig, så småningom fick hon nio älskade barnbarn. Hon blev 89 år gammal.

Signe Håkansson föddes den 2 september 1895 i Malmö. Hon var dotter till urmakare Anders Håkansson och hans hustru Anna, född Ahlberg. Hon växte upp på Majorsgatan och Skolgatan 4 i Malmö.

På bilden från 1917 syns från vänster systrarna Signe, Lotten, Greta och Ada.

Signe har berättat om sin barndom i ett häfte Signe Ahlbäcks barndoms- och ungdomsminnen.

I familjen Håkansson fanns de tre bröderna (uppifrån) Ture, Albin och Hugo.

De här två bilderna är tagna i samband med fadern Anders Håkanssons begravning i mars 1917.

Frälsningsarmén hade dragningskraft på Signe och när hon fick välja mellan att gå i skolan eller till Frälsningsarmén valde hon den senare och skaffade sig ett arbete som kassörska. I september år 1914 for hon till Krigsskolan i Stockholm. Andra världskriget bröt ut och efter en kort tid sändes Signe som kadett till Gnarp i Norrland för sin första tjänst. Det var -28 grader och hon var klädd för Malmös milda vintrar, kåren som hon anlände till var utkyld, men hon kunde tända eld både lekamligt och andligt.

Ordinationerna förde henne sedan till Värmlands Dalby, Sysslebäck, Sunne och Fjugesta innan hon kom för att väcka en nedlagd kår i Hallsberg ...

... där hon mötte baptistpastorn Algot Ahlbäck och kärleken. Hennes tjänst inom Frälsningsarmén gick inte att kombinera med ett äktenskap utanför armén och hon begärde avsked. Men kärleken till Frälsningsarmén fanns alltid kvar hos henne.

En bild från bostaden i kårlokalerna i Hallsberg med Algot på besök. På bilden finns kadetten Ebba Assarsson och hennes syster. Signe var vid denna tid chef och ensajn på kåren.

I november 1924 sammanvigdes Signe Håkansson och Algot Ahlbäck av pastor John Ongman i baptistkapellet i Hallsberg.

De fick fyra barn: Ingwar, Sven-Olof, Per-Gunnar och Margareta.

Familjen bosatte sig i Örebro på Nygatan, Slottsgatan och Skolgatan.

Signe ägnade sig helt åt sin familj i ÖrebroMissionens mitt. Hemmet var alltid öppet och berett för gäster.

Åren 1940-1948 var de stora kalasens tid med femtioårsdagar och real- och studentexamina under så gott som alla år. Samtidigt pågick andra världskriget med ransoneringar och en stor familj att mätta.

Algot Ahlbäck dog efter en kort tids sjukdom i juli 1949, han var endast femtionio år gammal och Signe var 54 år.

Mot slutet av 1940-talet när pojkarna i familjen lämnat Örebro för studier på andra orter började Signe att ta hand om yngre barn, som gick i skola i Örebro. Det var framför allt hörselskadade flickor, en del bodde och uppfostrades under hela sin skoltid hos Signe.

"Allt har sin tid..." och under åren 1954-1963 fick Signe nio älskade barnbarn, Mats, Maria, Anna, Per, Charlotte, Sven, Lennart, Pernilla och Tor.

På bilden i Signes vackra och ljusa kök på Skolgatan 11 i Örebro sitter Signe, Margareta och Charlotte.

Signe Ahlbäck broderade flitigt och noggrant. Hon skänkte handarbeten till sina barn och barnbarn. På bilden från Margaretas hem på Bondgårdsgatan 11D i Kumla syns handbroderade hardangergardiner.

Signe var intresserad av att lösa korsord och sällskapsspel. Här hjälper hon sitt barnbarn Tor Ahlbäck med bokstavskombination i alfapet. Tor är nu trebarnsfar och utbildar lärare på Högskolan i Växjö.

Signe talade rikssvenska men när hon pratade med sina systrar kunde en ton av skånska komma in. Här vid kaffebordet med systrarna Lotten och Greta i Kämpinge på Skånes sydkust.

Samma systrar fyrtio år senare, Lotten till vänster, Signe i mitten och Greta stående. Tillsammans for de på gamla dar utomlands i bil med Gretas make Karl-Axel, vilket Signe sedan i målande detaljer återberättade.

Ur 1979 års Signevisa (melodi Bring back) författad av Per-Gunnar:

1. Sist fyllde hon åttiofyra

nu har hon blitt åttiofem

Jag sjunger med halvsprucken lyra

med nödrim på haltande mått

Signe Ahlbäck

äldst utav alla som samlats här

Signe Ahlbäck

bäst utav alla Du är

2. Salut skjutes inte med ryggskott

salut skjuter man med gevär

Det hindrar ej Signe att vara

den pang-mor och farmor hon är

Kära mamma

ryggskott är inget att skämta om

Kära mamma

kul att Du ändå hit kom

3. Sen länge armén Dig har saknat

Du lämnade dock aldrig Din tro

När längtan till Frälsis har vaknat

Du sjunger med FDFO*

Bring back, bring back

bring back my bonnet ** to me to me

Bring back, bring back

bring back my bonnet to me.

(* FDFO var en samling med Före Detta FrälsningsOfficerare, de möttes någon gång per år och sjöng tillsammans, det vet jag eftersom jag hade förmånen att koka kaffe när de gästade mamma Signe. ** Bonnett är den kvinnliga huvudbonaden inom Fräsningsarmén)

Home

Algot Ahlbäck

Margaretas anor

Antavla

© Margareta Björndahl     2011-05-22     margareta.bjorndahl@comhem.se  (aktiv e-post)